Hidro-Mak 35 ülkeye çöp kamyonu ihraç ediyor
Türkiye’nin Küçük ve Orta Boy İşletmeleri, belli konulara odaklanarak küresel rekabette ses getirmeye devam ediyor. 1961’de damper üretimiyle ‘sanayiciliğe’ ilk adımı atan Hamdi Beşer’in kurduğu Hidro Mak Damper ve Hidrolik Makinalar Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Hidro-Mak), bu yıl, yarısı ihracattan 25 milyon dolar ciro bekliyor. Yakın zamanda yüzde 60’ı Almanlar tarafından satın alınan ancak kurucu aile tarafından yönetimi devam edecek Hidro-Mak, uzun süredir sadece ‘çöp kamyonu’ üretiyor. 35 ülkeye ihracat yapan firma, Hadımköy’deki fabrikasına ek olarak Bolluca’da da yeni bir üretim tesisi kurdu. Beşer Ailesi’nin damadı Ahmet Ersin Bazmanoğlu şöyle anlatıyor Hidro-Mak’ın öyküsünü:
DAMPER İMALATIYLA
“Hidro-Mak’ın temelleri 1961’de Hamdi Beşer tarafından atıldı. Aile İnebolulu. Kendisi üiversitede İktisat okumuş ve ailesinin Yenikapı’da kumculuk yapan teknelerin tamir ve bakımlarını yapan iş yerinde, kum taşıyan kamyonlara ‘hidrolikli damper’ üretmeye başlamış. Zamanla hidrolik sistemli damperde uzmanlaşmış. Bir süre sonra da babasından ayrılıp Sefaköy‘de kendi atölyesini kurmuş.
ARAÇ ÜSTÜ EKİPMANLAR
1975’te ben de o fabrikada çalışmaya başladım. O zamanlar yılda 1000 kadar damper yapan bir fabrikaydı. 1976’da ise hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonu üretimine başladık. Türkiye’de araç üstü ekipman işinde çok önemli ilkleri gerçekleştirdik. 1977’de artık çöp kamyonlarına yöneliyorduk. 1988’de Hadımköy’de ikinci fabrikayı kurduk. Çünkü iş yetiştiremiyorduk. 1999’da Sefaköy’deki fabrikayı kapattık ve Hadımköy’deki fabrikayı büyüttük. 20 bin metrekare kapalı alana sahip büyük bir fabrika oldu. Bolluca’da 7.500 metrekarelik bir yer aldık. Bu tesis de ana fabrikaya yan sanayi olarak çalışacak ve prototipler orada olacak.
BÜYÜK DEĞİLİZ AMA
Eskiden 12 çeşit araç üstü ekipman yapardık ama sonradan sadece çöp kamyonlarına odaklandık ve bu alanda marka olduk. Çok büyük değiliz ama Hidro-Mak olarak dünyada çok bilinen bir marka haline geldik. 35 ülkede bizim kamyonlarımız çöp topluyor. Dünyada bizimle rekabet edecek fiyat da kalite de yok. Bizim tüm üretimimiz yerli olduğu için ayrıca mutluyuz çünkü katmadeğer oranımız yüzde 90’a ulaşmış durumda. Bunun da yüzde 30’u işçilik ki bu da ülkemiz için önemli. Şu anda iki fabrikamızda 175 çalışanımız var ve yıllık ortalama 25 milyon dolarlık ciro yapabiliyoruz. Bunun da yarısı ihracattan geliyor.”
Hermanspann: Güçlü ve esnek bİr ortak bulduk
HİDRO-Mak’ın Alman ortağı Kirchhoff Ecotec Grubu’na bağlı Faun ve Zoeller firmaları küresel çapta güçlü markalar. Önümüzdeki dönemde Hidro-Mak ile Türkiye’de, atık toplama ve taşıma araçları, yol süpürme ve çeşitli makine ekipmanlarından oluşacak ürünlerin üretimine başlanacak. Faun Group CEO’su Patrick Hermanspann, “Hidro-Mak, bizimi çin güçlü ve esnek bir ortak olacak” diyor.
Hedef Avrupa’da İlk 5’e girmek
Ahmet Ersin Bazmanoğlu, “Bu yıl 1400 civarında araç yapıyoruz ve kamyonların üzerine koyduğumuz araç gereç değeri ortalama 40 bin TL’lik. 5 yıl içinde Avrupa’da ilk 5’e gireceğiz” diyor. İhracat yaptıkları ülke sayısını artıracaklarını anlatan Bazmanoğlu, mevcut üretim kapasiteleri dolunca yeni yatırım da yapılacağını belirtiyor.
sozdemir@hurriyet.com.tr